AORO: Verdens første autonome skovmaskine

AORO: Verdens første autonome skovmaskine

Få et indblik i AORO - en autonom skovmaskine som inden for kort tid kan være selvkørende i skovene og udføre selv komplekse opgaver.

AORO: Verdens første autonome skovmaskine

Jens Isbak

CEO & co-founder

Denne artikel er baseret på vores podcastepisode, der udkom den 01.10.2024. [Lyt til hele episoden her].

I vores seneste to artikler er vi gradvist dykket mere og mere ned i, hvordan robotter og droner er med til at transformere vores arbejde i skoven. Og i denne uge fortsætter vi rejsen og sætter fokus på en meget lovende teknologi: AORO-platformen. En autonom skovmaskine, der kan navigere og udføre opgaver i skoven. 

Men er der egentligt hold i det? Eller er det endnu et projekt, der ser godt ud i det lukkede testmiljø, men som ingen gang på jord har, når den bliver lukket ud i de rigtige skove? 

Som det ser ud nu, ligner det, at det kan være en del af arbejdet i skovene inden for en overkommelig fremtid. 

Et ambitiøst samarbejde mellem universiteter, skovbrugsvirksomheder og teknologivirksomheder

Credit: Skogstekniska Klustret

AORO-projektet blev skabt i 2014 på Luleå University of Technology i Sverige som et samarbejde mellem universitetet, skovbrugsvirksomheder og teknologivirksomheder. 

Det fælles mål var at udvikle en autonom skovmaskine, der sikkert og effektivt kunne navigere i skoven.

Jens, vores ene medvært på podcasten fortæller selv om, hvordan han og Rasmus for en årrække tilbage var med til at udvikle autonome rengøringsmaskiner - og rejsen fra prototype til at få den ud til markedet tog flere år. 

Så hvad kan den egentligt?

I vores seneste artikel dækkede vi BraSatt, der selv kunne plante træer. Men hvor BraSatt er designet til at udføre én enkelt opgave, er AORO udviklet til at kunne udføre flere selvstændige opgaver i skoven såsom at:

  1. Planlægge missioner selvstændigt
  2. Navigere autonomt gennem forskellige skovterræner
  3. Scanne efter og genkende træstammer på jorden
  4. Samle og flytte træstammer ved hjælp af sin hydrauliske kran

Professor Pedro La Hera, der leder forskningen hos Luleå University of Technology forklarer: "Ved at udnytte avancerede teknologier som autonom navigation og manipulationsalgoritmer, kan den ubemandede maskine ikke kun høste tømmer med større effektivitet, men også fremme bæredygtigt skovbrug."

Kilde: Woodcentral.com

AORO er en elektrisk, fjernstyret skovmaskine skabt til at være selvkørende. Den bruger en stor mængde af sensorer, såsom LiDAR, kameraer og GPS, kombineret med kunstig intelligens og machine learning til at navigere og udføre opgaver i skoven.

LiDAR er en teknologi, vi allerede har været omkring flere gange - og som Rasmus forklarer:

"LiDAR og kamerateknologi er rygraden i maskinens navigationsevne. LiDAR giver et præcist 3D-billede af terrænet, mens kameraerne identificerer specifikke objekter. Det er en enorm udfordring at få disse teknologier til at spille perfekt sammen."

AOROs sensorer fungerer sådan, at den kan træffe beslutninger selv. For eksempel vil den slukke, hvis en person kommer for tæt på. En vigtig funktion, med tanke på at den menneskelige sikkerhed er en af de største bekymringer ved selvkørende maskiner i skoven. 

Fra laboratoriet til skoven: Testfaser og udvikling

Siden starten i 2014 har AORO gennemgået en omfattende udvikling. En milepæl blev nået i 2020, da de første felttest i virkelige skovmiljøer begyndte. Her i 2024 er fokus skiftet til avancerede simulatortests med dynamometre, hvilket muliggør hurtigere og mere kontrolleret testning af maskinens komplekse systemer.

En lovende fremtid: Potentielle fordele ved AORO

Der er ingen tvivl om, at hvis vi kan bringe autonome skovmaskiner ud i skoven på en sikker og effektiv måde, er der enorme fordele at hente - præcis, som vi tidligere har oplevet i landbruget. 

Fordelene vil inkludere:

  • Øget sikkerhed ved at fjerne mennesker fra farlige situationer
  • Mulighed for 24/7 drift og markant øget produktivitet
  • Potentiale for mere præcis og bæredygtig skovdrift
  • En mulig løsning på manglen af kvalificerede skovarbejdere

Men en vigtig pointe, som vi altid vender tilbage til, når vi snakker om autonome maskiner i skovbruget er som altid, at selvom fuld autonomi lyder tillokkende, vil det stadig være nødvendigt med et menneskeligt opsyn. Så teknologien vil snarere være et supplement til os mennesker i skoven end en erstatning.

Bumpene på vejen: Udfordringer og begrænsninger

Trods det enorme potentiale står AORO-projektet over for store udfordringer. Skovens kompleksitet gør autonom navigation enormt krævende, og der skal sikres, at maskinen kan operere sikkert omkring mennesker og dyr. Hertil kommer regulatoriske barrierer for brugen af autonome maskiner i skove.

Rasmus understreger en central problemstilling: "Sikkerhed er absolut afgørende, når vi taler om autonome maskiner i skovbruget. I modsætning til kontrollerede fabriksmiljøer er skoven uforudsigelig. Det kræver robuste sikkerhedssystemer, der kan håndtere alle tænkelige scenarier - og det er en kæmpe udfordring."

Fremtidsperspektiverne for AORO

AORO-projektet kan potentielt være et gennembrud for autonome maskiner i skovbruget - specielt med tanke på, hvor langt de allerede er i deres testfase. 

Rasmus fortæller, at han forventer en gradvis integration af autonome funktioner i skovmaskiner over det næste årti, snarere end en øjeblikkelig overgang til fuldautomation. 

Og Jens supplerer også: “Det er let at overvurdere de kortsigtede resultater, men undervurdere de langsigtede muligheder. Vi skal være realistiske om tidslinjen for fuld implementering."

I vores podcast vil vi løbende holde jer opdateret, når der kommer flere nyheder om AORO. En ting er helt sikkert - og det er, at vi vil se langt flere af denne type projekter i fremtiden. 

Vil du læse endnu mere om AORO, kan du blive klogere her: 

Flere nyheder

Se flere
Der findes ikke flere nyheder
Loader