Produkt

Din guide til hvordan du let laver et skovkort – fra bunden – helt selv

Din guide til hvordan du let laver et skovkort – fra bunden – helt selv

Din guide til hvordan du let laver et skovkort – fra bunden – helt selv

Din guide til hvordan du let laver et skovkort – fra bunden – helt selv

Jens Isbak

CEO & co-founder

Din guide til hvordan du let laver et skovkort – fra bunden – helt selv

Guide: Sådan laver du nemt dit eget skovkort - helt fra bunden og uden hjælp

Er du helt grøn i Skovkortet? Bare rolig – det er hverken kompliceret eller svært at bruge.

Men – det kan være en stor hjælp, hvis du ved, hvor det er smartest at starte. For selvom Skovkortet er designet til at være nemt, er det jo altid rart at vide, hvor pokker du skal begynde. Derfor har vi lavet en guide til dig, der gør det nemt og ligetil at lave dit eget skovkort – fra bunden og helt uden hjælp.

Hæld du bare frisk kaffe i koppen, og læs med herunder, hvor vi guider dig trin for trin til at bygge dit eget skovkort.

Du kan også se videoen herunder, hvor Jens gennemgår det hele direkte i programmet. På den måde kan du se præcis, hvor knapperne er – og så giver han dig også et par ekstra guldkorn, du med fordel kan bruge i dit eget skovkort.

Værsgo’: Din guide til Skovkortet – trin for trin

1. Kom godt i gang

Som det første skal du selvfølgelig åbne dit skovkort. Er det første gang, du bruger Skovkortet? Så start med at tage den interaktive instruktion, hvor du lærer alle knapperne at kende. Det gør du ved klikke på 🎓-knappen, som du finder øverst til venstre.

Du kan bruge Skovkortet på både mobil, tablet og computer – men lige her til at starte med, at det nemmest for dig at gøre det fra computeren. På den måde har du mulighed for at blive tryg ved alle knapper og funktioner, så det bliver nemmere for dig at bruge Skovkortet på mobilen, når det bliver aktuelt.

Du starter programmet herapp.skovkortet.dk

2. Byg din skov op i bidder - start med at finde en gruppe af træer

Skovkortet er lavet til at være simpelt. Derfor kan du nemt tegne din skov i små bidder. Du laver altså bare en afdeling i ny og næ, og efterhånden begynder dit kort at tage form – og pludselig har du dit helt eget skovkort.

Et godt sted at starte, er ved at identificere en gruppe træer, som du ved, er samme art.

💡 Tip: Prøv at skifte mellem Ortokort og Google Maps i kortdetaljevælgeren (den finder du nederst til højre). De to kort opdateres nemlig på forskellige tidspunkter af året, så det er nemmere for dig at se skellet mellem andre arter.

3. Tegn området med korttegnerværktøjet

Når du har identificeret et område, hvor der er træer af samme art, skal du nu tegne rundt om det. Det gør du med korttegnerværktøjet, som du finder nederst til højre i Skovkortet.

Her kan du vælge mellem to redskaber: Tegn linje og tegn polygon. Når du skal tegne rundt om et område, vælger du tegn polygon.

(Bare rolig - vi kommer til den anden senere i guiden her).

Nu sætter du markører hele vejen rundt om området så godt, som du kan.Når du har sat dine markører hele vejen rundt om, klikker du på det første punkt, du satte – så danner programmet automatisk en polygon.

4. Navngiv dit område

Nu har du succesfuldt tegnet dit første område! Så er det tid til at skrive informationer og navngive dit område.

Start med at navngive din polygon, som herefter kaldes for en litra.

Det er helt op til dig, hvad du vil kalde den, men som regel bruger man et nummersystem som f.eks. 1a, der beskriver en afdeling med underafdeling.

Det lyder måske indviklet, men det er det faktisk slet ikke, når du først kommer i gang. Du kan altid se videoen i guiden her, hvor vi forklarer præcis, hvordan det fungerer.

5. Indtast bevoksningsdata

Når du har navngivet din litra, skriver du andre informationer ind såsom træart. Start med at vælge gruppe (løv, nål og diverse), og vælg herefter ud fra listen over træarter.  

Når du har valgt træarten, skal du indtaste bevoksningsdata.

Her kan du vælge mellem to forskellige metoder:

→ Den nemme metode: Klik på knappen “Vurdere område” – og se Skovkortet arbejde for dig. Programmet henter selv et højdescan af området og laver et opslag ud fra den art, du har valgt. Skovkortet indhenter altså selv bevoksningsinformationen til området – og så er den ged barberet!

→ Den mest nøjagtige metode: Selvom automatisk taksering er både nemt og hurtigt, får du nu engang det mest præcise resultat ved at gøre det selv. Ved metode nummer to laver du altså en rigtig taksation i skoven og korrigerer de tal, Skovkortet selv har hentet. Metoden er nøjagtig - men også tidskrævende. I de fleste tilfælde vil den nemme metode være mere end rigeligt.

6. Husk at trykke gem, når du er færdig

Tillykke! Nu har du faktisk allerede kortlagt den første bid af din skov.

Før du går videre, så husk at trykke gem. Bum, så er du allerede godt i gang med dit helt eget skovkort!

7. Næste skridt – begynd at lave stier og veje

Når du har oprettet din første litra, er det naturlige næste skridt at begynde at oprette stier og veje.

Start med at finde et sted i skoven, som kan beskrives ved at tegne en linje. Det kan være en vej, en skovsti eller lignende.

Du skal igen trykke på korttegneren, og denne gang skal du vælge “tegn linje”. Du tegner en linje på samme måde: Følg stien ved at sætte markører løbende, som vejen bugter sig.

Du behøver ikke at tegne hele stien på én gang – du trykker blot på det sidst placerede punkt, når du vil afslutte.  

💡 Tip: Det smarteste er at starte med de linjer, der måske støder op til det område, du allerede har kortlagt. Så gør programmet dit arbejde endnu nemmere.

8. Navngiv din linje og tryk gem

Herefter navngiver du din linje på samme måde, som du navngav litra. Du kan bruge samme system som fra før, men her kan du også sagtens nøjes med bare at kalde det f.eks. “skovvej”.

Herefter vælger du linjetype, trykker “tilføj” og afslutter med gem – og så har du registreret dit første linjestykke.

Nu har du faktisk styr på alle grundtrinene

Nu har du har styr på alle grundtrinene, og så handler det bare om at klø på! Find programmet frem, når du lige har ti minutter her og der. På den måde kan du bygge på lidt efter lidt.

I starten kan det godt virke tidskrævende – men du vil hurtigt opleve, hvordan hektarerne flyver afsted.

Loader