Fremtidens skovbrug: Hvordan robotter og droner forandrer vores arbejde

Fremtidens skovbrug: Hvordan robotter og droner forandrer vores arbejde

Opdag hvordan robotteknologi og droner revolutionerer skovbruget. Læs om BraSatt og dronebaseret træplantning i vores nyeste artikel.

Fremtidens skovbrug: Hvordan robotter og droner forandrer vores arbejde

Jens Isbak

CEO & co-founder

Denne artikel er baseret på vores podcastepisode, der udkom den 17.09.2024. [Lyt til hele episoden her]

Skovbruget står over for enorme udfordringer i en tid, hvor der er større efterspørgsel på træ end nogensinde før, stigende problemer med klimaforandringer og mangel på arbejdskraft. 

En del af løsningen finder vi hos robotterne. 

I sidste uge var vi omkring brugen af droner og remote sensing, og i denne uge fortsætter vi lidt i samme spor. Hvad hvis vi kunne få robotter til at plante træer – endda træer, der har en højere overlevelsesrate end den traditionelle plantningsmetode?

BraSatt - Den svenske planterobot

Et af de mest interessante projekter inden for robotter i skovbruget er BraSatt. En svensk planterobot udviklet af skovbrugskooperativet Södra. Den er designet til at automatisere plantningsprocessen ved at navigere selvstændigt gennem skovområder og plante træer i et forudbestemt mønster.

Noget af det allermest interessante ved BraSatt er, udover den automatiske plantning, at Södra hævder, at træernes overlevelsesrate for plantede træer er mellem 70 og 75 %, hvilket betyder, 70-75 % af de plantede træer overlever længere end tre år.

Södra hævder endvidere, at de kan forbedre denne overlevelsesrate ved at ændre på jordforberedelsen, sådan at de nysåede træer får endnu bedre vækstbetingelser.

Men som vi også kommer omkring i podcasten, skal man tage disse tal med en gran salt.

Udfordringer ved implementering af robotterne

Selvom idéen om robotplantning lyder lovende, er der betydelige problemer, der skal løses først:

  1. Sikkerhedsgodkendelse: At få selvkørende robotter godkendt til brug i skoven er en lang og omstændig proces.

  2. Pålidelighed: Hvad sker der, når robotterne kommer ud af det lukkede testmiljø og ud i skov

  3. Prisen: Prisen på avanceret robotteknologi i dette stadie er så høj, at en bred implementering fortsat ligger nogle år ude i fremtiden.

  4. Tekniske begrænsninger: Nuværende prototyper har begrænsninger i forhold til batterilevetid og lastekapacitet.

Selvom meget endnu er i test-stadiet, og vi selv har vores bekymringer i forhold til at få sådan en robot sikkerhedsgodkendt, er det om ikke andet nogle positive takter.

Og det understreger endnu engang, at vores arbejde i skoven kommer til at ændre sig markant over de næste år.

Plantning af træer ved hjælp af droner

Kan man plante træer ved hjælp af droner? Det havde det tidligere BioCarbon Engineering (nu Dendra) i hvert fald en ambitiøs vision om. Målet var at plante op mod en milliard træer årligt ved hjælp af droner.

Konceptet er simpelt men ret effektivt: Dronerne flyver lavt over skovområder og skyder bionedbrydelige kapsler med frø og næringsstoffer ned i jorden. Planen var at bruge en "hær" af 10.000 droner, hver med en kapacitet på op til 100.000 plantede træer dagligt.

Teknologien lover ikke kun hastighed, men også præcision. Ved hjælp af kunstig intelligens kan dronerne identificere de bedste steder at plante og sikre, at frøene plantes i den optimale dybde.

Men ligesom vi havde vores skepsis i forhold til overlevelsesraterne hos BraSatt, går den også igen her. For hvordan er overlevelsesraten så for disse "drone-plantede" træer? Det er igen ikke noget, vi har nogle større undersøgelser af endnu.

Så er robotterne fremtiden?

Udviklingen af robotter til brug i skovbruget går hurtigere og hurtigere i disse år. Med flere lovende resultater ser fremtiden for robotter i skovbruget lys ud.

Men ligesom i landbruget, hvor maskiner kan hjælpe med at effektivisere mange af de tunge, tidskrævende opgaver, vil robotterne i bedste tilfælde komme ind og gøre vores arbejde i skovene mere effektive.

Potentialet er kæmpestort. Men det samme er springet fra de lukkede testmiljøer til den brede udrulning. Så er fremtidens skovbrug fuldautomatisk? Næppe. Men vil vi se fuldautomatiske robotter ude i skovene inden for den næste årrække? 

Der er noget, der tyder på det.

Vil du høre endnu mere om emnet, så hop ind og lyt til vores seneste podcast om emnet her.

Og vil du have lidt læsestof, så klik dig ind herunder:

Flere nyheder

Se flere
Der findes ikke flere nyheder
Loader