Menneskelige robotter i skoven - er det fremtiden, vi ønsker?

Menneskelige robotter i skoven - er det fremtiden, vi ønsker?

Forestil dig at møde en robot på din næste skovtur. Vi ser nærmere på humanoide robotter, og om de kan blive en del af fremtidens skovbrug - på godt og ondt.

Menneskelige robotter i skoven - er det fremtiden, vi ønsker?

Jens Isbak

CEO & co-founder

Denne artikel er baseret på vores podcastepisode, der udkom den 16.10.2024. [Lyt til hele episoden her].

I denne uge fortsætter vi vores tema om robotter i skovbruget. Denne gang kigger vi nærmere på noget, der ligner science fiction mere end noget, vi tidligere har set: Humanoide robotter – altså robotter, der ligner og bevæger sig som mennesker.

Som Rasmus selv forklarer: "Hvis vi kunne vælge frit, ville alle bygge en humanoid robot, der kan gøre alt det, et menneske kan. Så kunne vi slippe af med de besværlige mennesker."

Nuværende state-of-the-art

Når det kommer til udviklingen af avancerede humanoide robotter, er to projekter langt foran alle andre: Tesla's Optimus-projekt og Boston Dynamics' Atlas og Spot.

Særligt Boston Dynamics' Atlas-robot har vakt opsigt. Rasmus beskriver den nyeste version således: "Det ser ud som et menneske, der ligger fladt på gulvet med alle led og så videre. Og så skal du bare se, hvordan den rejser sig op. Det er uhyggeligt. Jeg kan ikke engang gøre det."

Se videoen, som Rasmus omtaler her:

Atlas | Boston Dynamics

Du har sandsynligvis også set andre videoer fra Boston Dynamics, hvor robotter går og dyrker parkour. Eller deres "hunde", som Spot ligner, der danser, går på forhindringsbaner eller åbner døre.

Passer de ind i skovbruget?

Nok er det sjove videoer med robotter, som disse store amerikanske virksomheder kan bruge i deres markedsføringsmateriale – men passer de ind i skoven?

Hverken Jens eller Rasmus er helt skeptiske i forhold til potentialet. Jens siger: "Hvis du ser på Spot-robotten med benene og dens lethed, har den potentiale sammenlignet med at bevæge sig på hjul eller bælter og den tyngde, der er involveret i at kunne gøre det."

Rasmus tilføjer: "Ideen med benede robotter er, at du faktisk kan bevæge dig i komplicerede miljøer meget lettere. Og det er også grunden til, at Spot kan gå på trapper. Ingen robot med hjul kan gøre det."

Potentialet er uomtvisteligt, men som vi også har dækket i vores forrige artikler, står vi over for nogle væsentlige udfordringer.

Udfordringer og begrænsninger

Først og fremmest har vi en økonomisk udfordring. I skrivende stund koster en Spot-robot cirka 500.000 danske kroner for basismodellen.

Dernæst kommer den løbende vedligeholdelse. Disse robotter er stadig i et stadie, hvor de endnu ikke er blevet grundigt testet i virkelige miljøer – og slet ikke i skoven. Så hvor længe holder de? Og hvem skal reparere en robot, der er udviklet i Boston, hvis den går i stykker i Vendsyssel?

Til sidst kommer vi til den mest åbenlyse begrænsning: Hvordan fungerer de i praksis? Det ved vi endnu ikke. Selvom konceptet med humanoide robotter er spændende, skal det først testes grundigt. Og det kan tage adskillige år.

Er det den fremtid, vi ønsker?

Vi har allerede flere gange diskuteret balancen mellem produktionsskov og borgernes mulighed for at nyde skoven uforstyrret. Men forestil dig nu, at du går en tur med hunden i skoven. Termokanden er fyldt med kaffe, og familien er ude for at have en dejlig søndag – og så kommer der pludselig sådan en gul maskine løbende forbi.

Det er et spørgsmål uden noget klart svar – men noget, vi måske skal til at forholde os til inden for en nær fremtid.

Men husk, at selvom humanoide robotter i skoven lyder som science fiction i dag, kan fremtiden byde på overraskelser. Som Jens siger: "Det er skønheden ved fremtiden. Ingen ved det."

I vores kommende episoder vil vi bevæge os væk fra snakken om robotter og over til nogle mere jordnære emner såsom sensorer i skovbruget.

Har du lyst til at dykke endnu mere ned i humanoide robotter, så kan du finde endnu mere info her:

Flere nyheder

Se flere
Der findes ikke flere nyheder
Loader