Læs med her, hvor vi går i dybden med LiDAR-teknologien, og hvordan den kan hjælpe os med at passe på vores hårdtpressede skove.
Denne artikel er skrevet med udgangspunkt i vores podcastepisode, der udkom den 19.09.2024. Lyt til hele episoden her.
En ny rapport fra FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, “The State of the World’s Forest 2024”, tegner et trist billede af verdens skove. Klimaforandringerne sætter skovene under et pres større, end vi nogensinde har set før.
Disse ændringer fører til langt flere skovbrande og skadedyrsangreb. Men selvom der er et øget globalt fokus på at bekæmpe klimakrisen, er der andre værktøjer, vi kan tage i brug for at redde skovene.
Vi har aldrig set flere skovbrande end nu. Tag et kig mod Californien, hvor der næsten konstant er skovbrande. Vi husker den store skovbrand i Amazonas i 2019 – og så har vi slet ikke nævnt den øgede mængde skadedyrsangreb, der invaderer nye områder, hvor træerne endnu ikke har udviklet naturlige forsvarsmekanismer mod disse.
Samtidig er efterspørgslen på tømmer større end nogensinde, hvilket fører os til et paradoks: Hvordan kan vi opretholde den stigende levering af tømmer, når skovene aldrig har været mere presset end nu?
Det kræver løsninger – og her kommer teknologien, som så ofte er kommet os til undsætning.
I kampen for at beskytte og overvåge vores skove spiller moderne teknologi en afgørende rolle. En af de mest lovende tilgange er remote sensing – fjernmåling af skovene ved hjælp af forskellige avancerede teknologier.
Remote sensing giver os mulighed for at:
Med satellitbilleder og dronebaserede kameraer kan vi nu udføre disse opgaver langt hurtigere og mere præcist end nogensinde før.
En af de mest lovende teknologier inden for remote sensing er LiDAR (Light Detection and Ranging) – en teknologi, der bruger lys til at måle afstande.
Måske kender du det allerede fra din bil eller robotstøvsuger.
LiDAR blev oprindeligt udviklet allerede i 60’erne, men som med mange andre teknologier er der et pænt stykke fra opdagelsen til demokratiseringen, hvor alle og enhver kan bruge det.
I skovforvaltningen giver LiDAR os mulighed for at:
Ved at kombinere LiDAR med andre remote sensing-teknologier såsom kameraer og droner kan vi få et utroligt detaljeret billede af vores skove. Dette gør det muligt at overvåge skovenes udvikling løbende og reagere hurtigt på ændringer.
Noget, der tidligere ville have krævet så mange mandetimer, at det næsten var umuligt.
Et eksempel på, hvordan teknologien kan gøre vores arbejde endnu mere effektivt, er appen Arboreal. Med Arboreal kan du stå i skoven og bruge din iPhone til at måle træerne. Og har du pro-versionen, kan du bruge LiDAR i din telefon og få endnu mere præcise målinger.
Det gør det nemt for alle at udføre skovopmålinger, mens du er i naturen.
Teknologier som remote sensing og LiDAR åbner nye horisonter for overvågning og beskyttelse af vores skove, men de er blot ét værktøj i en større værktøjskasse.
Den sande beskyttelse af vores skove kræver en kombination af teknologi, bæredygtig skovforvaltning og en global indsats mod klimaforandringer. Skovovervågning er i hastig udvikling, og vi står på tærsklen til endnu mere præcise og effektive metoder.
Vil du høre mere om emnet, så lyt til vores podcastepisode her.
Og hvis du ønsker mere læsestof, kan vi anbefale disse artikler: