Portræt

“Mine 63 hektar skov giver mig frihed til at eksperimentere og afprøve nye tilgange” - et portræt af en skovejer

“Mine 63 hektar skov giver mig frihed til at eksperimentere og afprøve nye tilgange” - et portræt af en skovejer

Læs interviewet med skovejer Mads Evendorf, der gavmildt deler ud af sine erfaringer og tanker omkring skovdrift af en mindre skov.

“Mine 63 hektar skov giver mig frihed til at eksperimentere og afprøve nye tilgange” - et portræt af en skovejer

Jens Isbak

CEO & co-founder

Hej! Hvem er du og hvad laver du til dagligt?

Hej, jeg hedder Mads Evendorf og er til daglig virksomhedsejer. Derudover ejer min kone og jeg også Jægerhus, som er en skov-, jagt- og liebhaverejendom på 63 hektar nord for Skælskør i det sydvestlige Sjælland. 

Jægerhus

Motivationen til at købe denne skovejendom var primært drevet af vores ønske om en roligere hverdag og min drøm om at finde en meningsfuld beskæftigelse, til når jeg engang skal på pension.

Jeg har ikke tidligere erfaring med skovbrug og brugte derfor de første seks år på at undersøge, lære og forstå hvordan det hele hang sammen.

Hvordan håndterer du den daglige skovdrift?

Jeg har planer om at fortsætte med at drive virksomhed til jeg er ca. 65 år. Så for at det kan harmonere med den daglige skovdrift, er det afgørende, at al drift er digitaliseret. 

Derudover har jeg et stort netværk, hvor jeg kender en del andre skovejere i både Danmark og udlandet, som jeg sparrer en del med omkring idéer, perspektiver og nye måder at gøre tingene på.

Overordnet set er der tre afgørende parametre for at jeg kan få enderne til at mødes: 1) digitalisering af alt, 2) sparring med netværk og 3) sparring med min skovfoged.

Min tilgang til skovdriften er præget af en vilje til at udfordre den traditionelle måde at gøre tingene på og afprøve nye ting. Jeg tror simpelthen ikke på at følge en bestemt metode, blot fordi det er den måde, det altid er blevet gjort på.

Her har jeg heldigvis erfaret, at mine 63 hektar skov giver mig frihed til at eksperimentere og afprøve nye tilgange, som andre og større skovejendomme ikke på samme måde kan tillade sig.

Hvad er dit primære fokus i forvaltningen af din skov?

Jeg forsøger kontinuerligt at skabe en balance mellem produktion, jagt og forskellige skovoplevelser.

For at få det til at lykkes i en lille skov som min, er jeg nødt til at tænke anderledes og eksperimentere en lille smule.

Eksempelvis ville jeg gerne have nogle tætte ståsteder til råvildtet.

Her startede jeg med at finde ud af hvilke træer, der bedst egnede sig til at stå i den pågældende bonitet, hvor jeg ønskede at skabe det her rum.

I pågældende tilfælde var det sitka- og rødgran, som bliver åbne i bunden, når de når en vis højde.

Derfor skulle jeg finde ud af, hvordan jeg kunne bruge det til ståsteder for råvildtet. Her fandt jeg ud af, at klovbærende vildt normalt ikke gider spise rød snebær.

Da jeg lavede disse områder, satte jeg nåletræerne med større afstand, end mange andre ville gøre. Med min skovstørrelse kan jeg nemlig ikke se formålet i at vælte træer for at give luft til andre. I stedet må jeg ind og pleje dem med en buskrydder og klappe dem lidt.

På den måde har jeg balanceret og kombineret noget nyt at kigge på inde i skoven med tilflugtssteder til vildtet, samtidig med at jeg producerer noget vedmasse, der passer til boniteten på det konkrete sted i skoven.

Hvilke digitale værktøjer bruger du til den daglige drift?

Jeg er storforbruger af Skovkortet.dk, hvor jeg nemt kan have fotodokumentation, tage noter og fordele arbejdsopgaver samt specificere, hvor og hvordan disse skal udføres. Derudover faciliteres kommunikationen med de forskellige entreprenører samt selvskovere også heri.

Det gør det nemt at kommunikere og undgå eventuelle misforståelser, der potentielt kan være ret definitive.

Derudover sigter jeg efter at få min skov certificeret, idet det giver en øget handelsværdi for min ejendom og produkterne der sælges herfra. Derfor dokumenterer jeg også løbende mine aktiviteter i Skovkortet.dk.

Desuden er jeg i gang med at eksperimentere med en app, der er i stand til at måle diameteren på tømmerstokke i en stak ud fra et givent målestoksforhold. Det, der tiltalte mig ved denne app, er, at hvis man angiver længden og tager nogle billeder, kan man ret præcist beregne, hvor mange kubikmeter træ der ligger i stakken.

Hvad er det bedste ved at være skovejer?

Den største fornøjelse for mig personligt ligger i, at jeg kan trække stikket fuldstændigt fra min travle og hektiske hverdag. Fornøjelsen ligger i at være i skoven og eventuelt tage min riffel med - uanset om jeg skyder noget eller ej.

At bare stå og nyde øjeblikket i skoven, giver mig stor fornøjelse og indre ro.

Og uden at lyde for hellig, så giver det mig også en stor tilfredsstillelse at have været med til at forme noget, som i fremtiden kan skabe glæde for andre. Det er en lidt sjov tanke, at det jeg nyder godt af nu, har jeg ikke selv været med til at plante - og det jeg planter nu, får jeg nok ikke selv glæde af, men det gør forhåbentligt en masse andre.

Hvad er dine fremtidsplaner for din skov? 

Jeg ønsker at berige skoven med flere forskellige oplevelser og integrere en anden kultur i skoven, end hvad man måske er vant til.

På min ejendom står der eksempelvis en nedlagt landbrugsejendom, hvor der tidligere var en stor frugthave. Det område vil jeg gerne optimere ved at plante flere frugttræerne i mere åbne formationer, så man kan nyde en fantastisk oplevelse om foråret, hvor træerne blomstrer og samtidig bidrage til føde for råvildtet og fuglene i skoven. 

Dyrelivet i skoven er en passion for mig, og jeg ønsker at skabe et miljø, hvor de trives. Derfor ser jeg ikke meningen i at fælde disse træer, da de tilføjer en unik dimension til skoven, som adskiller sig fra det sædvanlige.

Ud over dette overvejer jeg at introducere forskellige træarter, som normalt ikke findes i den traditionelle skovdrift i Danmark. I øjeblikket er jeg eksempelvis særligt fascineret af Paulownia-træet, som jeg tænker skal undersøges nærmere.

Mine fremtidsplaner for skoven inkluderer derfor at skabe flere forskellige områder, der tjener både skovdriftens formål og tilfører naturlige trætyper samt at eksperimentere med nye idéer.

Hvad er dit bedste råd til andre skovejere? 

Mit bedste råd er at tage det første skridt og begynde at tænke kreativt. At udforske nye ideer og metoder behøver ikke at være skræmmende; det er faktisk en fordel at have muligheden for at eksperimentere uden stress eller tidspres - skov vokser jo langsomt. Derudover kan man altid søge rådgivning fra de tilgængelige konsulenttjenester. 

Samtidig vil jeg anbefale at opbygge et stærkt netværk med andre skovejere. At have et fællesskab, hvor man kan dele erfaringer, sparre og inspirere hinanden, kan være utroligt givende og lærerigt.

Tusind tak fordi du læste med.

Hvis du har lyst til at læse mere om Jægerhus, kan du gøre det her.

Og ellers ses vi måske i skoven 👋

Loader