Portræt

Søren Hoff Brøndum: En Nordjydes bæredygtighedsprojekter i Ecuadors regnskov

Søren Hoff Brøndum: En Nordjydes bæredygtighedsprojekter i Ecuadors regnskov

Læs historien om Søren, en dedikeret skovfoged fra Frederikshavn, der har rejst til Ecuador 27 gange for at skabe bæredygtighedsprojekter i Ecuador.

Søren Hoff Brøndum: En Nordjydes bæredygtighedsprojekter i Ecuadors regnskov

Jens Isbak

CEO & co-founder

Hvad får en ung mand fra Nordjylland til at rejse til Ecuador 27 gange? Og hvordan kan han skabe bæredygtighedsprojekter så langt ude blandt de lokale indfødte, at selv ikke store nødhjælpsorganisationer vil komme der?

Det får du svar på i denne uges artikel, hvor vi har interviewet en sand ildsjæl. Manden hedder Søren Hoff Brøndum. Til dagligt arbejder han som skovfoged i Frederikshavn, men siden han var knægt og rejste til Ecuador for første gang, er han vendt tilbage til det sydamerikanske land mere end 27 gange.

Oversigt over Sørens rejser fra hans hjemmeside shbnature.com

Her er historien om passion, tilfældigheder og kærlighed, der fører til rejsning af 200 hektar skov og bæredygtighedsinitiativer dybt inde i Ecuadors regnskov.

Dette er artikel 1 ud af 2 om Søren Hoff Brøndum.

Blå bog:

  • Søren Hoff Brøndum
  • Født 27. december 1976 
  • Bosat i Grindsted med sin kone og to børn
  • Arbejder som skovfoged i Frederikshavn Kommune 
  • Uddannet forstkandidat med speciale i tropisk skovbrug

Historien starter 27 år og 10.000 kilometer herfra 

Inden vi dykker ned i et ekstraordinært eventyr, spoler vi tiden lidt tilbage. Året er 1996 og Søren Hoff Brøndum rejser rundt i Amazonas som frivillig.

Her stod arbejdet på alt fra skildpaddebevarelse til skovbrug. Landene tæller både Guatemala, Bolivia, Peru og ja, Ecuador – som denne historie kommer til at handle om.

På sin rejse i Amazonas blev der vækket en gnist i Søren Hoff Brøndum – og en undren. Som han selv forklarer:

"På mange af de projekter, jeg stødte på, var det alle andre end de indfødte, der tjente penge på projekterne i Amazonas. De indfødte fungerede nærmest som et trækplaster, der skulle trække rygsækrejsende som mig til. Men dem, der tjente pengene, var folk fra USA eller dem inde fra storbyerne."

Den oplevelse satte sig i ham. Samtidig begyndte han at lære lidt spansk og få en relation til lokalbefolkningen. 

Så da han otte år senere skulle skrive sit bachelorprojekt på Landbohøjskolen, og studiekammeraterne tog en tur på biblioteket, satte Søren Hoff Brøndum sig i en flyver til Sydamerika.

Mødet, der ændrede alt

Flyet lander i Ecuador, og Søren Hoff Brøndum bliver introduceret til Ernesto, der ender med at forme resten af hans liv. Ernesto er Shuar indianer og kommer fra en lille landsby i Amazonas. Her gror Ernesto mahogni. 

"Mahogni var og er utroligt spændende. Det er truet på alle ledder og kanter. Man kalder det for skovens panda, fordi det er så truet. Det er blevet krybskovet det  hele," forklarer han.

Så her får Søren Hoff Brøndum emnet for sit bachelorprojekt (som han desuden fik 13 for). Men vigtigst af alt, så får han en god relation til Ernesto. En mand, der udover at have 1050 hektar regnskov også kunne prale af at have to koner og 22 børn.

"Efter mit møde med Ernesto gav vi hinanden håndslag på, at jeg skulle hjælpe med at finde turister, så de kunne leve af regnskoven uden at skulle fælde den. Og det får vi så gjort," fortæller Søren Hoff Brøndum.

Siden da er han hoppet på flyveren til Ecuador intet mindre end 27 gange og tilbragt sammenlagt 3 ½ år i landet. Og nå ja – så er han også blevet gift med Ernestos datter Ana i mellemtiden, som han også har et hus med i landsbyen.

Ana og Søren i Ecuador (kilde: Nordjyske)

Drivkraften bag Søren

Et spørgsmål trænger sig på gennem samtalen med Søren. Hvad driver dog en mand fra Nordjylland til at rejse frem og tilbage til Ecuador adskillige gange for at lave bæredygtighedsprojekter med de lokale i Amazonskoven? 

Svaret finder vi måske i kærligheden. I kærligheden til landet, til skoven og til de lokale, som Søren i sine unge år kom under huden på - og de kom under huden på ham. Søren Hoff Brøndum fortæller selv, hvordan de lokale kan fungere som omvandrende leksikon i forhold til den natur, de bor i. 

“Når man var i Sydamerika, så var det dybt fascinerende. Den viden de havde om skoven og om dyreliv tilførte bare en ekstra dimension til det hele. Det var ligesom sådan et omvandrende leksikon, der vidste alt. Det var mega fascinerende. Nogen der stadigvæk levede i naturen og med naturen. Og vidste så meget om det. Noget, vi selv har mistet lidt herhjemme”.

Samtidig er der en kærlighed til skoven. Søren Hoff Brøndums projekter i Ecuador kredser alle om at skabe bæredygtige indtægtskilder, som sikrer at de lokale har noget at leve af – uden at det skal ske på bekostning af at fælde Amazonas regnskov. 

Et liv mellem Danmark og Ecuador

Selvom Søren Hoff Brøndum har gang i flere projekter, end de fleste kan tælle til, har han også en hverdag hjemme i det nordjyske.

Når han ikke har travlt med sine projekter i Ecuador, arbejder han som skovfoged i Frederikshavn Kommune – og har desuden gjort det de seneste 16 år. Hjemme fra Frederikshavn holder han styr på projekterne i Sydamerika gennem 12 WhatsApp-grupper (en chat-app), hvor han hver dag chatter med de lokale i Ecuador.

I næste artikel vil vi dykke ned i de specifikke bæredygtighedsprojekter, som Søren Hoff Brøndum og hans team arbejder på i Ecuador. Fra produktion af balsatræ til udvikling af lokale økonomier fortæller vi, hvordan en mand fra Nordjylland har sat sit præg på en af verdens mest værdifulde og truede økosystemer. Du kan godt glæde dig.  

Loader